Page Nav

HIDE

Son Dakika Haberleri:

Son

Ads Place

Birecik İlçesi Paylaşım Sayfası

Şanlı Urfa İlçelerinden Birisi olan Birecik İlçesini gelin birlikte tanıyalım. İlçeye ataması yapılan doktor öğretmen asker polis ve diğer k...

Şanlı Urfa İlçelerinden Birisi olan Birecik İlçesini gelin birlikte tanıyalım. İlçeye ataması yapılan doktor öğretmen asker polis ve diğer kamu görevlileri ile öğrenciler için alışveriş yapılacak yerler. Kiralık daireler, öğretmen evleri, misafir haneler, ev arkadaşı, Öğrenci yurtları, pansiyonlar ve oteller gibi barınma yerleri için paylaşımlar bulunmaktadır. Şanlı Urfanın bu güzel ilçesinde ikinci el eşya satan spotcular ile ev eşyaları satan magaza market gibi yerlerinde tek tek paylaşmaya çalışacaz. Sizlerde aşağıda yer alan yorumlar kısmına taleplerinizi yazabilir. Aradığınız her ne türlü ürün ve talepleriniz yazarak bir sosyal paylaşımda bulunabilirsiniz.

Fırat nehrinin kıyısında bulunan Birecik'in nüfusu 2019 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 95 bin 128. Birecik'in önemli bir özelliği nesli tükenmeye yüz tutan Kelaynak Kuşlarının dünyada doğal olarak yaşadığı belli başlı birkaç yerden biri olmasıdır.

Birecik yüzey şekillerinin elverişliliği ve Fırat kenarında yer almasından dolayı tarih boyunca önemli yerleşimlere sahne olmuştur. 2. binde Hititlerin elinde bulunan Birecik MÖ 9. yüzyılda Asurların eline geçti. Birecik sırasıyla Pers Makedonya Roma ve Bizans egemenliklerini yaşadı. 780'de Arap işgaline uğradı. 11. Yüzyıl sonralarındaki Selçuklu egemenliğinden sonra yeniden Bizans'ın eline geçti. Artuklu Eyyubi Akkoyunlu ve Karakoyunlu dönemlerini 1502'de başlayan Safevi egemenliği izledi.

Birecik 1517'de Osmanlı topraklarına katıldı. 1919'da bir süre İngiliz işgalinde kaldı 19. yy. sonralarında Halep vilayetinin Urfa sancağına bağlı bir kaza iken Cumhuriyetle birlikte Şanlıurfa İline bağlandı. Birecik Kalesi kentteki tek önemli tarihsel yapıdır. Asurlar zamanında yapılmış çeşitli dönemlerde onarımdan geçmiştir. Büyük kesme taşlardan yapılmış yüksekliği 30-40 m'yi bulunan duvarları üstünde 12 burç bulunmaktadır. Birecik Belediyesi Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur.

Yüzölçümü 852 km2 olan Birecik ilçesi kuzeyde Halfeti kuzeydoğuda Bozova doğuda Suruç ilçeleri güneyde Suriye batıda Gaziantep iliyle çevrilidir. Birecik sayılan merkezlere karayolu ile bağlanmaktadır. 1956'da Fırat üzerine o dönemde Türkiye'nin en uzun köprülerinden biri olan Birecik Köprüsü'nün yapılmasıyla büyük bir gelişme yaşamıştır.

İlçedeki temel ekonomik etkinlik tarım ve tarıma dayalı küçük sanayidir. Bitkisel üretim oldukça çeşitlenmiştir. İklimin ve toprakların elverişliliği nedeniyle buğday ve arpa gibi tahılların yanı sıra mercimek pamuk ve antepfıstığı gibi ürünler yetiştirilir. Şanlıurfa ilinde zeytinciliğin en gelişkin olduğu ilçe Birecik'tir. En çok küçükbaş hayvan beslenir; yağ peynir yün yapağı gibi hayvansal ürünler elde edilir. Sanayi başta dokuma ve gıda olmak üzere yetiştirilen tarım ürünlerinin işlenmesine dayanan küçük işyerlerinden oluşur.

4 yorum

  1. birecik en güzel ilçelerden biri fırat nehri var akarsu falan iklimi urfaya göre serin .tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  2. Bu arada kiralar çok yüksek değil .müstakil evler var..sahil kesim pahalı olabilir ama ilçe merkezi uygun

    YanıtlaSil
  3. hocam merhaba ben birecike atandım da birecikre kiraların pahalı olduğunu (1000 ve üstü) ve eşyalı evler ile aparatların yaygın olmadığını söylüyorlar. sizin bir bilginiz var mı? ayrıca genel olarak birecik için neler söyleyebilirsiniz?

    YanıtlaSil
  4. Birecik küçük bir ilçe olduğu için kiralar yüksek olabilir. Sessiz sakin bir ilçedir. Antep'e de yakın olduğu için insanlar tercih ediyor. Bir de Fırat Nehri oradan geçiyor :)

    YanıtlaSil

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Latest Articles